Dom > Novosti > Sadržaj

Подстичемо практичну сарадњу између наше две земље и промовишемо одрживи развој еколошке средине

Jul 24, 2018


16. јула 2018. премијер Ли Кекианг државног вијећа НР Кине и предсједник Европског вијећа Доналд Туск и предсједник Европске комисије јеан-цлауде јунцкер одржали су 20. састанак кинеских и еу лидера у Пекингу.


Обе стране су се сложиле да издају заједничку изјаву на двадесетом врху Кине и еу и заједничку изјаву о климатским промјенама и чистој енергији. Заједничка изјава наводи како еу и Кина ојачају политичку, технолошку, економску и технолошку сарадњу у климатским промјенама и чистој енергији у циљу промовисања глобалне транзиције у просперитетну ниско-угљеничну, економичну климу економију, социјални и чист систем енергије.


image.png


Кина и еу се обавезују да демонстрирају чврсту одлучност и сарадњу са свим заинтересованим странама у циљу сузбијања климатских промјена, имплементације програма за одрживи развој из 2030. године и промовисања ниске глобалне емисије гасова са ефектом стаклене баште, адаптације климе и одрживог развоја. Двије стране су нагласиле да су у циљу развијања одрживе, сигурне и конкурентне економије у циљу сузбијања климатских промјена и промовисања глобалне енергије чисте и ниско-угљеничне енергије, посебно одрживих, приступачних, стабилних, поузданих и модерних енергетских услуга, комплементарне циљеве. Решавање климатских промјена и реформа енергетског система могу значајно повећати запошљавање, инвестиционе могућности и економски раст.


Док живимо заједно у глобалном селу, наша је дужност да заштитимо окружење климатских промјена.

Хуминска киселина је једна од важних веза у карбонском циклусу земље. Тек кад је циклус угљеника добар и клима је добра, еколошко окружење на којем људи живе буде стабилно и одрживо.