Dom > Novosti > Sadržaj

Zašto je zemlja postala crvena?

May 15, 2019

Zašto je zemlja postala crvena?


image


Općenito, postoje tri razloga za crvenilo tla:


1. Tlo postaje kiselo.

Zakiseljavanje zemljišta znači smanjenje pH vrijednosti tla. Nakon više od deset godina uzgoja u nekim sjevernim regijama, vrijednost pH tla se čak spušta ispod 3,0. Međutim, većina naših useva je pogodna za uzgoj na PH između 5,5 i 7,5.


Razlog za zakiseljavanje zemljišta je primjena velikog broja fizioloških kiselih gnojiva, kao što su kalijev klorid, kalijev sulfat, amonijev klorid, amonijak sulfat, itd. by rain. Sa porastom godina uzgoja, nakupljanje jona kiselih korijena u površinskom tlu postaje sve ozbiljnije, što dovodi do zakiseljavanja zemljišta.


2. Salinizacija tla.

U stvari, đubrivo je neorganska so. Kao rezultat, salinitet staklene bašte raste. Nakon isparavanja vode, salinitet ostaje u površini tla i postepeno postaje crven nakon oksidacije.


3. Eutrofikacija zemljišta.

Razlog za ovaj fenomen je neadekvatno upravljanje njime, što rezultira otvrdnjavanjem tla, nepropusnom vodom i prekomjernim isparavanjem, što rezultira koncentracijom iona soli na površini tla. Zbog koncentracije soli na površini tla, pogodna je za preživljavanje nekih algi. Ako se površina zemlje osuši, alge će umrijeti, a ostaci algi će pokazati crvenu boju.Kako riješiti crvenilo površine tla?


Prvi, žele razumno đubrivo.

Smanjiti upotrebu hemijskih đubriva u kombinaciji sa primenom organskog đubriva i biološkog đubriva. Poboljšanje fizičke strukture tla. Podaci su pokazali da je pH vrijednost tla imala veliki utjecaj na učinkovitost primjene gnojiva. Na primer, azot je najefikasniji u rasponu od ph6-8 u zemljištu. Fosfor je najefikasniji pri pH 6,5-7,5. Kalijum, kalcijum, magnezijum i sumpor su najefikasniji kod pH6-8. Željezo, mangan, bakar, cink, bor i drugi elementi u tragovima su uglavnom najefikasniji u kiselim uvjetima.

Smanjite upotrebu složenog đubriva, koristite više vodotopivih đubriva, poboljšajte iskorišćavanje đubriva.


Drugo, metode navodnjavanja trebaju biti razumne.

Promjena navodnjavanja poplavama do navodnjavanja kapanjem može uštedjeti vodu i gnojivo i istovremeno smanjiti oštećenje tla.Email: info@agronaturetech.com