Dom > Novosti > Sadržaj

Реците причу о хумани киселини

May 02, 2018

1. Први извор хуминске киселине "усредсређен на хармонију земљишта и ђубрива"

1) Порекло приче: откривајте хумну киселину у тлу.

Знање тјелесне хуминске киселине датира од 258 година. У то доба људи у земљи нису разумели "црну ствар", увек су мислили да се "дух" понаша чудно. Касније, научници земљишта га називају "тамном материјом". Тек 1761. године прва књига о пољопривредној хемији, "принципи пољопривредне хемије" (Валлаце Валлериус), први пут је пронашла име "хумус". Године 1786. немачки Ацхард је први који је извадио киселину из тресетног раствора, а затим преципитирао хуму киселину (пољопривредни хемичари су почели да "биљку"). Касније, 1797. и 1807. године, Ваукуелин и Тхомсон Тхомсон из Њемачке су извадили хуману киселину из разложених биљних остатака и земљишта користећи лугу. После 47 година, коначно је формиран процес еволуције "црних ствари, тамне материје, хумуса и хумке киселине". Најсвјетнија "тамна материја" у земљишту је хуминска киселина.


2) Развој приче: научно разумевање хумане киселине земљишта.

Хумана употреба хуминске киселине датира пре 210 година. Године 1809, немачки агронист Албрецхт Даниел Тхае (1752-1828) предложио је "теорију исхране земљишта хумуса". Плодност земљишта, сматрао је он, све зависи од садржаја хумуса (основна хумана киселина), хумус је једини биљни нутријенат у тлу, минерали могу само индиректно убрзати апсорпцију хумуса. Људска употреба хумане киселине за вођење ове теорије пољопривредне производње "природног улагања, природног издувног материјала", формирања "пољопривредне производње" плодности "плодности самозадовољства" отвара прелудијум људске употребе хумане киселине земљишта. Тек 1840. године је немачки хемичар Лиебиг (Јустус вон Лиебиг, 1803-1873) изнео "теорију храњивих биљака биљке", одбацио "теорију храњивости земљишта у тлу", у пракси је индустрија хемијске ђубрива рапидно расла и такође је промијенила употреба начина пољопривредне производње хумане киселине.


3) Пракса приче: индустријска употреба хуминске киселине.

Хумијска киселина развијена је у Кини индустријализацијом људске скале. Државно веће је 1974. године издало "национално питање [1974] 110", односно "извештај о активном тесту, промоцији и развоју хумане киселине ђубрива" од стране министарства ватре и пољопривреде. Државно веће је 1979. године издало документ "гуофа [1979] 200", односно извештај Државне економске комисије о јачању свеобухватне употребе хуминске киселине. Два документа отворила су пут за велики развој и кориштење хуминске киселине. Међу њима, "пет важних функција" хумане киселине у пољопривредној примјени привукле су пажњу широм свијета и још увијек играју улогу основе. Већ скоро 30 година, под вођством удружења индустрије кукуруза хумане киселине, индустрија која се бави теоријом, технологијом и истраживањем производа везаним за хумана киселина, већ је формирала производни систем зелене хумке киселине, зелени систем за производњу пестицида, зелене деривате систем, потпуно способан за извор, условно гарантује сигурност хране у производњи. Нарочито у последњих 10 година, свет све више и више истражује улогу хуминске киселине, има тренд раста броја, број кинеске хумке киселине, укупна наведена учесталост истраживања литературе су највише на свету, испред Сједињених Држава , Немачке и других земаља. Ово не само да одражава развој и напредак истраживања науке о хуминској киселини у свијету у протеклих 10 година, али и доказује да Кина води свет у развоју истраживања хумане киселине. У овом тренутку, како би се ојачала изградња сталних основних пољопривредних површина и побољшала квалитет обрадивог земљишта, пустити хумину киселину у потпуности очувати тло као "господар" земље.


2. Закључак

Изградња "заједнице заједничке судбине" не може се одвојити од пољопривреде, а "темељ хармоније земље и ђубрива" је камен темељац. У новој ери треба активно одговорити на позив генералног секретара Кси ЈинПинга и изградити нови однос "хармоније тла и ђубрива" са "два центра" хуминске киселине. У пролеће су цвијеће свеже, мед је мирисна, нека плутача имају плодове нове ере, чекићемо и видети.