Dom > Novosti > Sadržaj

Kako znati mikroorganizme tla

Jun 21, 2019

Postoji mnogo vrsta mikroorganizama u zemlji koji se mogu grubo podijeliti u tri kategorije:


image


(1) aktivne i razmnožavaju se u rizosferi (0,1 mm oko korijenskog sustava) biljaka, parazitiraju na biljkama i međusobno simbiotskim mikroorganizmima;

(2) odgovorni za cirkulaciju tvari u tlu i organsko razgradnju mikroorganizama;

(3) neevidentirani mikroorganizmi (koji čine 99% ukupnog broja mikroorganizama u tlu);


  • Kakav je uticaj na količinu i vrste mikroorganizama u tlu?


U tlo se dodaju različite vrste organskih tvari i aktiviraju se različite vrste mikroorganizama.


Stručnjaci vjeruju da će se, kada se velika količina organske tvari ubaci u tlo, mikrobne vrste za kratko vrijeme uvelike promijeniti. U ovom trenutku, preporučuje se ostavljanje tla duže od 3 tjedna kako bi se osigurala stabilna ravnoteža mikrobnih vrsta u tlu, a zatim izvršiti uzgoj usjeva.


Uz to, mikroorganizmi su osjetljivi i na okolne uvjete poput temperature, pH vrijednosti tla i vlage.


  • Zašto su mikrobi rizfere toliko važni za rast usjeva?


1. Nakon pojave biljaka, mikroorganizmi koji mogu međusobno koegzistirati s korijenjem usjeva, mogu dati potpunu snagu svojoj snažnoj otpornosti na bolesti i štetočine tokom rasta i razvoja usjeva.


2.Root system je osnova rasta i razvoja usjeva.


3. Nakon klijanja sjemena, taroot će rasti u tlu, a rasti će i kapilarni korijeni vlaknastih korijena.


4. Korijeni ne samo da apsorbiraju hranjive tvari i vodu, već proizvode i sekrecije koje razgrađuju mikroorganizmi u rizosferi i ponovo koriste.


  • Kako se formira "struktura agregata tla"? Šta to radi?


Formiranje agregata tla usko je povezano s mikroorganizmima. Jednostavno rečeno, tlo je sastavljeno od sitnih okruglih zrna tla koja se "lijepe" da formiraju grudastu strukturu. Mikrobni metaboliti i enzimske hife kombiniraju se sa agregatom tla, a aktivnosti životinjskih životinja poput zemljanih glista u tlu dovode do većih agregata.


Mali peleti imaju bolju zadržavanje vode, dok veliki peleti imaju bolju propusnost zraka. Tada tlo s razvijenijom agregatnom strukturom ima bolje zadržavanje vode i propusnost zraka, pa je zemlja pogodnija za rast usjeva. Takođe pokazuje neophodnost različitih mikroorganizama.


(zbog obilnih mikroorganizama i malih životinja kao što su gliste u tlu može se izgraditi agregatna struktura tla i povećati voda i plodnost tla)


  • Kakva bi vrsta tla bila bogata organizmima u tlu?


Prvo, organska tvar će se povećavati i tlo će postati tamnije. PH vrijednost tla varira oko 6 (pogodno za uzgoj usjeva).


Štoviše, povećanje organizma u tlu promovirat će aglomeraciju tla, a tlo će biti plodnije kad u tlu bude odgovarajuća količina zraka, vode i hranjivih sastojaka.


Hitno je nadopuniti mikroorganizme u tlu, poboljšati sadržaj organskih materija u usevima i poboljšati biljnu sredinu usjeva.


Poboljšanje tla je imperativ!