Dom > Novosti > Sadržaj

Исхрана грожђа - Апсорпција исхране 1

Apr 25, 2016


Биљке апсорбују хранљиве материје углавном кроз своје коријене из земље и могу апсорбовати хранљиве материје које се примјењују и на лишће. У целини, апсорпција корена је главна рута за унос хранљивих материја у биљке. Због тога тло мора да обезбеди сваки храњив у тачно хемијским формама у којима корени желе.


Снабдевање биљака са угљен-диоксидом преко листова као резултат фолијарне исхране је обично стабилније него кроз исхрану корена. Фотосинтеза захтева светлост, топлоту, влажност и довољно количине хранљивих материја. Наведени фактори плус биолошке карактеристике биљака и дебљина њиховог штанда одређују интензитет или брзину процеса.


Слично као и друге биљке, грожђе такође апсорбује главни део већине хранљивих материја кроз своје коријене. Међутим, нека количина хранљивих материја се може апсорбовати и преко њихових вегетативних делова већих листова. За ефикасну и непрекидну апсорпцију јона по коренима биљака, јони морају у контакту са површином корена. Постоје углавном три начина помоћу којих јони доспијевају на површину корена од талога.


1) пресретање корена

2) Дифузија јона

3) Масовни проток