Dom > Novosti > Sadržaj

Предности фолијарног органског ђубрива за усјеве памука

Dec 25, 2018

Након Другог свјетског рата, главне карактеристике свјетске производње памука су:


Прво, након брзог раста производње памука у педесетим годинама прошлог века, почео је да се креће од 1960-их до спорог раста типа пењања. Годишњи раст свјетске производње и потрошње памука у основи је у складу са стопом раста свјетског становништва и побољшањем животног стандарда људи.


Друго, укупна површина садње памука се није много промијенила, а раст свјетске производње памука углавном овиси о повећању приноса по јединици површине. Због високе вриједности памука, земље које производе памук посвећују више пажње побољшању приноса памука по јединици површине. Кина има највећи принос памука по јединици површине, затим САД, узбекистан и друге земље.


Треће, од 1980-их Кина је постала највећи произвођач памука. Кина, Сједињене Државе, Индија, Пакистан и узбекистан производе више од милион тона памука.


Четврто, у смислу потрошње сировог памука, Кина је на првом мјесту у свијету.imageПамук је врста усева који захтева много ђубрива. У каснијој фази раста памука, коренски систем постепено стари и способност да се апсорбују хранљиве материје је ослабљена. У овом тренутку, средњи и горњи памук су још у фази пуњења и потребна им је одређена количина хранива. Средина ђубрива за брашно је врста веома важног ђубрива.


Тип примене памучног гнојива:


1. Убризгавање азота ради спречавања прераног старења


Када је памук недостајала азота, лишће је било светло зелено, доњи листови били су жути и осушени, а рани стадијум флокулације био је феномен пада, који је утицао на принос и квалитет памука. Прскање азотом на површини листа може одржати лист зеленим, побољшати фотосинтетску ефикасност биљке и спријечити прерано старење.


2. Калијум спреј за спречавање болести


image


Недостатак калијума у стадијима цветања и куглицама је склон црвеним листовима и кљуну. Након појаве памучног биља, памучна лишћа постају црвена или жута, лако се згушњава и савија и крхки, и на крају падају, што узрокује прерано старење биљке памука. Прскање калијумом на површини листа може ублажити или инхибирати појаву болести.


3. Фосфорно прскање доприноси раној зрелости


Фосфор може промовисати рад органских хранљивих материја у памуку, промовисати пуну семенку, повећати тежину кукуруза и рану флокулацију. Врх панталије је врхунац потражње фосфора.


4. Борон спреј напада брескве


Бор може да промовише друге хранљиве материје да би ушао у биљку памука, промовише раст и развој кореновог система, цветање и плодност. Када је памук мања од бора, позиција грана воћа је висока, бочна грана је много, петељка показује анулус, атрофију листног листа, грана воћа је густа, биљка је кратка, лист пупољака је велик до 1 центиметар када жута промена пада, узрок пупољака нема последице цветања мање бале.


5. Цинк попрскати да би се добио висок квалитет


Прскање цинк гнојива погодује синтези хлорофила, који може да промовише апсорпцију хранљивих материја у памуку, координира рад хранљивих материја и побољшава ефекат фотосинтезе. Прскање цинк гнојива у фази цватње и куглице памука може повећати спољни клин, продужити вијек лишћа, повећати постотак одјеће и побољшати квалитету.


image

ввв.агронатуретецх.цом

Емаил: инфо@агронатуретецх.цом